5 lessen die ik heb geleerd van de vakanties met mijn kinderen

5-lessen-geleerd-vakantie-kinderen

5 lessen die ik heb geleerd van de vakantie met mijn kinderen

In de bijna tien jaar dat ik mama ben heb ik veel geleerd over het op reis of op vakantie gaan met mijn kinderen. De eerste vakantie als moeder beleefde ik toen mijn firstborn 10 maanden was. En sindsdien zij we elk jaar minimaal twee keer op gezinsvakantie geweest. Soms twee keer achter elkaar voor een paar weken naar het buitenland ( dat voelde zo ontzettend luxe) en vaak één grote vakantie naar het buitenland en een kleine vakantie of citytrip met kinderen dichterbij.

Je kan wel zeggen dat ik inmiddels aardig wat ervaring heb in het reizen met meerdere kinderen tegelijk. Ik weet waar en hoe je het beste voordelig kan boeken. Welke landen een kindvriendelijke cultuur hebben. En hoe je bijvoorbeeld je koffer in kan pakken als een pro. Super handig en praktisch. Maar juist de lessen die ik op hartsniveau leerde van het op vakantie gaan met kinderen wil ik vandaag met je delen ( hier vind je de parasitische traveltips). Omdat ik geloof en weet dat elke mama waarde kan halen uit de lessen die ik als reislustige mama heb geleerd van de vakanties met mijn kinderen.

  • Les 1: Het draait niet om de luxe

Als moeder van vier kinderen weet ik als geen ander dat het een uitdaging is om vanuit een modaal inkomen op vakantie te gaan. We willen onze kids graag het beste van het beste geven. Een fijne vakantie naar het buitenland. Twee weken op een mooie plek en er lekker veel met ze op uit gaan. Het liefst ook nog regelmatig uit eten. I know I know. Maar soms laat je budget het niet allemáál toe en moet je keuzes maken. Ga je voor 5 dagen in dat luxere hotel op Ibiza met animatie en drie zwembaden waarvan je zeker weet dat je kids het geweldig zullen vinden? Of kies je voor 3 weken in een simpel appartement aan zee in Sicilië, waar je de tijd hebt om herinneringen met elkaar te maken, elke dag uit eten kan en uitstapjes kan maken?

Ik heb beide vakanties gevierd met mijn kids. Twee weken in Royal Son Bou Familyclub op Menorca wat mij 7000,- euro kostte ( ja ja we hadden knetterhard gespaard) en absoluut geweldig was. Maar waar money tight was voor alle andere dingen die we nog wilde doen, een huurauto om het eiland te bekijken kon eigenlijk niet meer uit) En drie weken in Sicilië, in een heel simpel maar prima appartement aan zee. Waar we ons Royals voelden en elke dag buiten de deur konden ontbijten én dineren.

Allebei de vakanties behoren de favoriete vakanties van de jongens. En ook over Kaapverdië, waar we in een heel simpel appartementje verbleven zonder zwembad en ver van zee, raken ze niet over uitgesproken. Het Draait Niet Om Luxe bij kinderen. Het gaat hen om de beleving. Om het samen zijn en het gevoel van vrijheid. En die ervaring, lieve mama, creëer jij, samen met je gezin. Waar je ook naar toe op vakantie gaat.

  • Les 2: Go with the Flow

De allereerste vakantie als mama herinner ik mij als de dag van gisteren. Ik had zin in en voor vliegen met een baby draaide ik mijn hand niet om. Ik maakte mij geen zorgen over eventuele krijspartijen in het vliegtuig of tere babyoortjes die het vlieggeweld niet aan zouden kunnen. Ik zou het allemaal wel zien. En het verliep hartstikke soepel allemaal. Hij huilde niet, ging bij stijgen en dalen aan de borst en sliep verder de gehele vlucht ( 4,5 uur). Perfecter kan je het niet hebben. Ik ging met de flow en de flow loved us.

Ik geloof echt dat je energie afstraalt op je omgeving. Dus ook op je kids. Als jij op vakantie nerveus bent om wat voor reden dan ook, dan pikken je kids dit op. Als je alles te goed wil plannen, te veel wil zien, het perfecte restaurant wil boeken en kostte wat het kost nú naar dat historische stadje moet terwijl iedereen eigenlijk lekker in de chillmood is, dan ga je niet met de flow. Dan werk je de flow tegen.

Het hebben van een groot gezin is not for the week. Reizen met een groot gezin al helemaal niet. Go with the flow is dan ook echt een belangrijke les die ik geleerd heb na alle vakanties met kinderen. Ik ben niet vies van een goede planning. En voor elke vakantie maak ik een uitgebreid reisschema voor de vakantie met kinderen, dat scheelt stress en tijd. Maar, een goede planning is er ook om af en toe losgelaten te worden. Stel je hebt voor vandaag een uitstapje naar een Romeins Theater gepland staan. Het is knetterheet, zo heet dat het eigenlijk niet te doen is om in die hitte wat dan ook te doen behalve zwemmen. Let it go. Echt mama’s. Ik heb dit op de harde manier geleerd. Toch gaan, ook al was het te heet. Ook al had niemand, inclusief ikzelf er zin in. Het stond op de planning dus het moest gebeuren. Met als resultaat een lange middag met jengelende kinderen, een man die iedereen blij probeert te houden en een bloed-chagrijnige moeder.

Voelt iets niets goed. Doe het niet, ook al staat het in je planning. Hebben jullie vandaag heel veel zin in die activiteit van morgen, ga. Bus gemist en moet je twee uur wachten met je kids op de volgende bus? Ga ergens wat eten of drinken. Tenzij iedereen het wel gehad heeft, pak dan die taxi. Kost je misschien twee tientjes extra, jammer, maar het scheelt je zoveel stress. Kortom: Go with the flow en alles wordt leuker.

>> If you like this post, you’ll love: 4 kindvriendelijke bestemmingen binnen Europa

vakantie-met-kinderen-lessen.jpg
  • Les 3: Iedereen moet het leuk hebben, niet alleen de kids

Bij ons betekent vakantie, vakantie voor iedereen. Onze vuistregel is dat elk gezinslid het leuk moet hebben op de familievakantie. Als je op vakantie bent met een groot gezin kan dat een uitdaging zijn. Helemaal als jouw kinderen in verschillende leeftijdsgroepen zitten. Maar als je met twee volwassenen bent is daar meestal wel uit te komen. Toen wij in Sicilië waren hadden we een dagje Etnaland geboekt, het waterpark. Onze oudste had toen al zijn zwemdiploma’s al. Maar de andere twee jongens nog niet. Dat betekende dat de één in de grotere glijbanen mocht met papa en ik met de andere twee jongens in een bad was waar zij lekker konden spelen. Je komt er wel uit.

Betekent dat we dan alleen activiteiten doen of uitstapjes maken die iedereen leuk vindt? Nope. Soms moet je water bij de wijn doen. Ik bedoel mij doe je absoluut geen plezier met draaimolens en andere kermisachtige attracties als ik op vakantie ben. Van die kinderprakjes met bungee trampolines, ik loop er liever met een boog omheen. Maar de kinderen vinden het leuk, en ik vind het leuk om te zien dat zij plezier beleven. Dus vooruit, af en toe mogen ze dan op zo’n ding vierhonderd salto’s maken. En er zijn ook avonden dat we er voorbij lopen. Kan niet altijd feest zijn hè boys.

Zo geldt het precies hetzelfde voor de kinderen als we met het gezin op vakantie zijn. Gelukkig houden ze van musea en bezienswaardigheden bezoeken. Vooral als we net díe musea en uitstapjes uitkiezen die ook leuk zijn voor kinderen. Het Alcazaba in Málaga vonden ze echt super. Maar op terrasjes zitten, daar maak je ze niet blij mee. We doen het lekker toch. Als het drankje of hapje op is ( schrok, schrok) willen ze er het liefst meteen weer vandoor. Onder veel gezucht en ik verveel mij’s blijf ik zitten en bestel ik nog een drankje. Het is geven en nemen. En meestal kies ik een terrasje uit waar de kinderen aan het plein of strand kunnen spelen, terwijl wij zicht op hen hebben. Quality time baby.

  • Les 4: Op reis gaan met kinderen is niet moeilijk

vakantie-kinderen-lessen.jpg

Op reis gaan met kinderen is niet per definitie moeilijk. Je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wil. En het meeste van de moeilijkheden bevinden zich; in jouw hoofd. Eigenlijk is alles mogelijk. Ja alles. Hiken door Oostenrijk, liftend Cuba door, leven als de locals op Kaapverdië en Surinaamse jungle in. Stel jezelf de vraag: Is het veilig? Kan je die met ja beantwoorden then you’re good to go. Zo simpel is het. Echt.

Maar hoe weet ik nou of mijn kind het wel trekt? Meestal weet je dat niet van te voren en zal je het uit moeten proberen. Het is net als met jetlags. Je kan er last van hebben of niet. En natuurlijk kan je als moeder je kind wel een beetje inschatten. Je weet of je kind last heeft van wagen-vlieg-zee-ziekte. Je weet of je kids zich makkelijk of minder makkelijk aanpassen aan nieuwe situaties en locaties. Maar laat dit niet leidend zijn.

Om je een voorbeeld te geven: mijn oudste wilde toen hij jonger was exact weten bij wat voor soort restaurant we zouden gaan eten. “ Tapas? Wat zijn dat? Hoe smaken die? Hoe zien ze er uit? Wat voor mensen komen er?” En tijdens onze eerste kindervakantie, raakte hij in paniek als ik even van tafel op stond om nog wat te eten te halen. Weerhielden die dingen mij ervan om de volgende keer weer naar een restaurant of op vakantie te gaan? Absoluut niet. Je dealt er mee, bent er om je kind zich op zijn of haar gemak te laten voelen. En het te leren om te gaan met situaties die moeilijk voor ‘m zijn. Onze oudste is nu de grote vakantieganger van het gezin. Uit eten gaan is - op voetbal na- één van zijn favoriete bezigheden. Als ik mij destijds had laten leiden door de angst dat hij het allemaal niet zou trekken, hadden hij en ik, al deze mooie ervaringen moeten missen. Maak het niet te moeilijk. Voor alles is een oplossing.

*Mits je kind een beperking heeft waarvan je weet dat reizen niet zo’n goed idee is natuurlijk.

  • Les 5: kinderen maken het reizen waardevoller

Oké, oké, de eerste vakantie als ouder(s) is even wennen. Parties zijn over, en van rustig op het strand liggen is met een dreumes ook geen sprake meer. Maar, als je daar eenmaal aan gewend bent maken kinderen het reizen waardevoller. Waarom ik dat vind en op welke manier lees je in “Waarom kinderen het reizen waardevoller maken”. Ik zou al deze mooie momenten nooit gemist willen hebben met mijn kids. Geen vakantie zonder kinderen kan tegen het gevoel en de herinneringen die ik maak tijdens de vakantie mét mijn kinderen op.

Dit waren de vijf meest waardevolle lessen die ik heb geleerd van de vakanties met mijn kinderen. Ik zou nog wel even door kunnen gaan met het opsommen van alle kleinere lessen die ik heb geleerd van de kindervakanties. Maar de lessen die ik nu gedeeld heb zijn voor mij de meest waardevolle.


 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Wat is jouw meest waardevolle les die je hebt geleerd van vakantie met je kinderen

Deel het met mij in de comments.

 

Gerelateerde posts: