Hoe maak je de kindervakantie leuk voor ieder gezinslid | op vakantie met groot gezin

kindervakantie-leuk-voor-ieder-gezinslid.jpg

Hoe maak je de kindervakantie leuk voor ieder gezinslid

Heb je een gezin met kinderen van verschillende leeftijden en interesses? Dan kan het een uitdaging lijken om een gezinsvakantie uit te zoeken die leuk is voor alle gezinsleden. Inclusief de ouder(s). Maar onmogelijk is het zeker niet. Sterker nog, het lukt mij elke keer om een vakantie met kinderen uit te zoeken waarbij iedereen het naar de zin heeft. Is dat moeilijk? Nope. Integendeel, het is eigenlijk heel makkelijk. Het enige wat je nodig hebt zijn een aantal trucjes. Beetje goochelen hier en daar en The Magic Happens. Hoe maak je de kindervakantie leuk voor ieder gezinslid? Ik vertel het je in dit artikel en deel mijn trucjes. Trucjes die perfect werken bij mijn jongens van 3, 8 en bijna 10.

>> If you like this post, you’ll love: maak tijd voor Quality Time tijdens je vakantie

#Trucje 1: Betrek elk gezinslid bij het uitzoeken en boeken van de vakantie

De vakantie begint eigenlijk al bij het uitzoeken en het boeken ervan. En eerlijk gezegd vind ik dit onderdeel het leukste. Los van de vakantie zelf natuurlijk. De voorpret is voor mij een groot onderdeel van de vakantie. Het is dan ook een gemiste kans als je je gezin niet betrekt hierbij. Laat hen meedenken over het land waar jullie naar toe op vakantie willen gaan. Vraag hen wat ze het allerliefste willen ontdekken of willen zien. Hoe ze het liefste willen reizen en wat voor soort accommodatie de voorkeur heeft, binnen jullie mogelijkheden, dat spreekt voor zich.

Natuurlijk zal het antwoord van een driejarige anders zijn dan van een kind van twaalf. Maar evengoed wil je je peuter ook bij het uitzoeken van een vakantie betrekken. Zo krijgt ieder gezinslid het gevoel dat zijn mening telt. En maak je ze medeverantwoordelijk voor de vakantie. Een samen uitgekozen vakantie is een vakantie van iedereen.

#Trucje 2: Stel samen met je gezin een reisschema samen voor de familievakantie

Als je met je gezin een vakantiebestemming hebt gekozen voor jullie komende familievakantie, kan je een aantal weken voor vertrek beginnen met het maken van een reisschema. Ook hier betrek je je kinderen bij. Maak er een feestje van. Zet bijvoorbeeld muziek uit het vakantieland op en ga samen op zoek naar wat er allemaal te doen is.

Maak een vakantie bucketlist voor de vakantie met kinderen en schrijf daarin op wie wat wil doen. Zo heb je een mooi overzicht van alle activiteiten die je wil ondernemen op de kindervakantie of tijdens je reis met kinderen. En heb je ook meteen besproken wat de andere gezinsleden willen doen. Je kan nu peilen hoe een ieder reageert op de voorkeur van de ander. En je kids alvast warm proberen te maken voor activiteiten waar ze misschien in de eerste instantie minder zin in hebben.

In het artikel “ zo maak je een reisschema” leg ik je stap voor stap uit hoe ik samen met mijn gezin het reisschema samenstel en vertel ik je hoe jij de jouwe kan maken.

#Trucje 3: Wissel de activiteiten af tijdens de kindervakantie

groot-gezin-vakantie

Dus je hebt het reisschema gemaakt. Alle favoriete activiteiten van een ieder staan er in. Mooi. Now let’s bring it to work. Dit trucje does the magic. Met dit trucje verminder je de kans of jengelende, dreinerige, boze kids tijdens de meer volwassen activiteiten. Read and learn.

Verdeel je dag in de dagdelen. De ochtend - middag- avond. Ik zorg er altijd voor dat we in de ochtend de activiteiten doen die de kids het minst leuk vinden. En eigenlijk mag ik niet klagen want de meeste dingen vinden ze leuk ook om te doen. Ja, zelfs de musea. Laten we zeggen dat ik graag naar een groot winkelcentrum wil. Om wat te shoppen. Dat doen we dan in ‘ s ochtends. Zodat er ‘s middags tijd is voor een activiteit die één van de kids heeft uitgekozen. Of om naar het strand of het zwembad te gaan.

Als we een hele dag op uitstap gaan, naar een andere stad bijvoorbeeld, dan zorg ik er voor dat er in die stad ook iets te beleven is dat zij leuk vinden.

Pas dit trucje toe en je zal zien dat je heel veel kan vragen je kids. Omdat ze weten wat er daarna volgt. Ze weten wat het dagprogramma is. En als ze in de ochtend mee moeten naar iets dat ze misschien minder leuk vinden, weten ze dat er daarna iets gedaan wordt dat ze wél leuk vinden.

>> If you like this post, you’ll love: Help mijn kind heeft vliegangst

#Trucje 4: splits op waar nodig

Ga je op vakantie met een groot gezin met kinderen waarvan de leeftijden wat verder uit elkaar liggen? Onze oudste twee zijn nu (bijna) 8 en (bijna) 10. En de jongsten zijn 8 maanden en 3 jaar. Tot nu toe hebben we nog niet op hoeven splitsen vanwege de activiteiten. Maar ik kan mij wel voorstellen dat het een keer nodig zal zijn.

Willen de oudere kinderen iets doen dat met twee kleintjes er bij niet zo handig is, dan kan je er voor kiezen om een dagdeel op te splitsen. Mits je met een partner of andere volwassene op vakantie bent natuurlijk. Zo kunnen de oudere kids toch doen wat ze graag willen en hoeven de kleintjes niet mee op sleeptouw.

Een andere reden om op te splitsen kan zijn om de kids wat ademruimte te geven. Even niet met je broer of zus op trekken. Als is het maar een half uurtje een blokje om of een ijsje eten. Ik hou er persoonlijk erg van om één op één tijd te hebben met mijn kids. Het hoeft geen hele dagen, een paar minuten een spelletje te doen of knuffelen is genoeg.

#Trucje 5: Maak van alles een feestje

Vibes zijn zo belangrijk. Als jij als ouder positief bent en je beste beentje voorzet op vakantie met kinderen ,is de kans groot dat dit ook op je kinderen. Maak overal een feestje van. Yes, dus ook van he moment dat je net met drie vermoeide kids de bus hebt gemist en 1,5 uur moet wachten. Dan ga je bijvoorbeeld ergens iets eten wat iedereen heel lekker vindt om vervolgens een taxi naar je accommodatie te pakken. Geniet zelf zichtbaar en zeg vaak genoeg hoe leuk je de vakantie vindt. Zal je zien dat je kinderen dit ook doen.

Met deze vijf trucjes maak je de kindervakantie leuk voor ieder gezinslid. Ga je op vakantie met een groot gezin dan heb je best wat individuen tevreden te houden. En zeg nou zelf, zo moeilijk toe te passen zijn ze niet toch. Op deze manier heb jij als mama ook een vakantie waar je oprecht van geniet. En het leuke is, de rest van je gezin ook.

>> If you like this post, you’ll love: Jetlag tips voor kinderen


 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Hoe zorg jij ervoor dat de vakantie voor iedereen leuk is?

Deel het met mij in de comments

 

Gerelateerde posts: