Op vakantie met je gezin én je (schoon)ouders | Zó maak je het tot een succes

vakantie-gezin-schoonouders.jpg

Op vakantie met je gezin én je schoonouders | Zo maak je het tot een succes.

Op vakantie met je gezin én je (schoon) ouders. Gaan jouw nekharen van het idee alleen al recht overeind staan? Of brengt het een glimlach op je gezicht? Intergenerationele vakanties kunnen een uitdaging zijn. Maar als je van te voren goede afspraken maakt, kan het een groot succes worden. Wij hebben inmiddels al meerdere keren zeer geslaagde vakanties mogen beleven, waaronder onze reis naar Kaapverdië, met de kids en mijn moeder. En met de volgende tips maak ook jij de vakantie met je gezin én je (schoon)ouders tot een succes.

Een kleine disclaimer: klikt het echt niet tussen jou en je (schoon)ouders of je eventuele partner en je (schoon) ouders. Waag je dan niet aan een vakantie samen. Wil je het perse proberen omdat je de banden wil aanhalen bijvoorbeeld, ga dan eerst eens een nachtje samen weg en kijk hoe dat gaat.

>> If you like this post, you’ll love: 5 lessen die ik geleerd heb van de vakanties met mijn kinderen

Tip 1: Bepaal de vakantieduur

Bepaal samen de vakantieduur. Hoe lang willen jullie weg? Kiezen jullie voor een stedentrip van een aantal dagen of gaan jullie een week skiën ergens? Vooraf beslissen hoe lang je met elkaar weg wil helpt je straks niet alleen bij de keuze van je vakantieland, het zegt ook iets over hoe je het liefste vakantie viert. Zo heb jij misschien maar één mogelijkheid per jaar om met je gezin op vakantie te gaan. Ga jij het liefst drie weken met je kinderen op reis maar willen je (schoon) ouders slechts een week met jullie op pad? Dan kan dat een deal-breker zijn. Ga je op vakantie met je gezin en je (schoon)ouders bepaal dan vóór alles de vakantieduur.

Tip 2: Wordt het eens over de vakantiebestemming

Jullie zijn het eens geworden over de vakantieduur (of er is knallende ruzie opstaan en heel de vakantie is afgeblazen - grapje). Nu kan het leuke werk beginnen. Een vakantiebestemming kiezen. Kies je voor een bestemming waar geen van jullie ooit is geweest of neem je je (schoon)ouders mee naar jullie favoriete vakantieadres. Mocht je er niet uitkomen dan kan je bijvoorbeeld:

  • Lootjes trekken: doe alle gekozen vakantiebestemmingen in een bak en laat een buitenstaander een lootje trekken.

  • Stemmen: kies twee bestemmingen uit en laat alle vakantiegangers stemmen. Je kan een geheime stemming organiseren zodat niemand straks beledigd is of zich verplicht voelt een bepaalde keuze te maken.

  • De betaler kiest: betaald één iemand de vakantie, dan mag die persoon bepalen waar de reis naar toe gaat.

Tip 3: Kies een vakantie met iets te doen voor iedereen

vakantie-monte-gordo-met-gezin.jpg

In Hoe maak je de kindervakantie leuk voor ieder gezinslid deelde ik mijn trucjes om de vakantie voor iedereen die mee gaat leuk te maken. En eigenlijk ligt deze tip in het verlengde daarvan. Houdt iedereen in jouw familie erg van zwemmen en het strand? Kies dan een locatie waar het strand veilig is voor elk. Nou neem ik niet aan dat je met kleine kinderen voor een strand kiest waar de stroming van de zee gevaarlijk sterk is. Maar denk ook eens na over genoeg schaduw en comfortabele bedjes voor je (schoon)ouders.

Zijn je (schoon)ouders dol op wandelen en weten ze veel over de natuur? Zorg ervoor dat er in de omgeving van je vakantiebestemming mooie wandelingen gemaakt kunnen worden. Fijn voor je (schoon)ouders omdat ze van wandelen houden maar extra leuk om op deze manier de kleinkinderen te kunnen vertellen over bomen en planten.

Een combinatie van stad en strand is vaak een goede keuze. Je kan én culturele uitstapjes maken en genieten van waterpret.

Tip 4: Maak een reisschema of een bucketlist

Maak een reisschema voor jullie vakantie. In dit reisschema schrijf je onder andere op wat er allemaal te doen op de bestemming voor jullie vakantie met kinderen en (schoon)ouders. En je kan er meteen bij vermelden wie welke activiteit persé wil doen. Of wie welke bezienswaardigheid absoluut wil bezoeken.

Een andere optie is om een bucketlist te maken waar je alle dingen op schrijft die je graag met elkaar wil doen op jullie familievakantie.

  • Oma wil graag een strandwandeling maken met mama

  • Opa wil leren snorkelen met kleinzoon

  • Kleindochter wil haar haren in laten vlechten

  • Iedereen wil eten bij zonsondergang

Een praktische manier om alle wensen in kaart te brengen en ben je bewust bezig met het creëren van waardevolle momenten van geluk.

>> If you like this post, you’ll love: de verschillen tussen reizen met 2 of 4 kinderen

Tip 5: Spreek af wat je samen doet

Spreek van te voren af welke activiteiten je sowieso samen gaat doen als je op vakantie bent. Je kan er voor kiezen om elke avond samen te eten. Of om samen te ontbijten en samen te dineren. Zodat je de dag samen begint en eindigt. Kijk wat goed bij jou en je gezin past. Bespreek ook welke uitstapjes je samen maakt als familie en welke je misschien in subgroepjes doet. Of met alleen jouw gezin.

Tip 6: Geniet van elkaar

Besef dat je bevoorrecht bent om met zoveel dierbaren tegelijk een mooie reis te mogen maken. Geniet van elkaar en creëer mooie herinneringen voor later. Maak zoveel mogelijk foto’s en filmpjes en wees in het moment. Time flies en voordat je het weet is de vakantie met je gezin en je (schoon)ouders alweer voorbij.

Heb je leuke ouders en/of schoonouders dan raad ik je zeker aan eens met elkaar op vakantie te gaan. Je maakt zoveel mooie herinneringen samen op vakantie die je niet snel elders maakt.


 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Ben jij wel eens met jouw (schoon)ouders op vakantie geweest?

Deel het met mij in de comments

 

Gerelateerde posts: